Ramme gård

Oppdraget «Gildely» på Ramme gård i Hvitsten er flere nybygg med galleri, museum og hotell som bindes sammen med et eksisterende bygg og former et tun. Et tilhørende landskapsanlegg og besøksgård, også åpnet for publikum, gjør dette anlegget til et kulturelt tyngdepunkt i Vestby kommune.

Hotelldelen utgjør bygningsmassen over terreng og utføres med autentisk detaljering og håndverksmessig høy kvalitet. Det er 42 gjesterom fordelt på to bygninger. Den ene er en bindingsverksbygning med referanser til 1780-årene og inspirert av arkitektur fra Skandinavia. Den andre bygningen er utført i tegl i 1880-talls stil. Her ligger også resepsjonen og felles fasiliteter for gjestene. Et eksisterende gårdsbygg oppført i sveitserstil bestående av stall, låve og verksted, rehabiliteres og utvides med et nytt tilbygg for å huse spisesaler, kjøkken, personalrom og kontorer. I hele prosjektet er det lagt stor vekt på detaljer og utforming av interiøret der overflater og innredning med antikviteter underbygger de historiske referansene.

Galleri og stedsmuseum med tilhørende butikkareal, bygges under terreng i et moderne arkitektonisk uttrykk i betong, glass, stål og naturstein. Galleriets hovedrom har en spesialbygget himling formet som en dom med overflater av sømløs akustisk puss for lysprojeksjon. Himling og vegger er utført med høy detaljeringsgrad med integrert belysning og lyd for at rommet kan benyttes til alt fra nasjonale og internasjonale utstillinger til konserter, konferanser, sosiale arrangement mm.

Arealene skal romme både en permanent kunstsamling og eksterne kurerte arbeider. Den faste utstillingen omhandler verker av Edvard Munch og hans tilknytning til Ramme og Hvitsten, samt andre norske kunstnere som Frits Thaulow, Theodor Kittelsen og Christian Krohg hvilket også oppholdt seg her. Det er planlagt et omfattende samarbeid med Munchmuseet om Munchs arbeid på Ramme og utsmykningen av Aulaen til Universitetet i Oslo. Utstillingsarealene omfatter også en vognremisse som vil huse en permanent samling av historiske vogner og sleder fra hele verden.

Utearealene tilrettelegges også for publikumsvirksomhet. Et fleksibelt system er konstruert for å spenne opp flere teltduker over gårdstunet ved utendørsarrangement. Selve duken er spesialutviklet til dette byggeprosjektet på initiativ byggherre for å ivareta en vevd estetikk, og samtidig oppfylle forskriftskrav. Bruken er temporær og teltdukene kan tas opp og ned ved behov.

Linker:

https://www.ramme.no

https://www.aftenposten.no/kultur/i/knkW9/I-Munchs-fotspor-i-Hvitsten

Status

Under bygging

oppdragsgiver

Ramme Eiendom v. Petter Olsen

kontorets rolle

Ansvarlig ARK, SØK

type

Galleri, Hotell, Museum

Areal

6 000 m2

Verdi/Byggekostnad