Nyheter

03

14 sep: Telesentralen på Torshov

Transformasjon av industribygg til boligformål hvor byggets identitet, arkitektur og historie bevares og revitaliseres. Eksisterende bygningsmasse gir rom for å skape bokvalitet utover standard løsninger.

Hans Nielsen Hauges gate 29C ble oppført som Oslo Telefonsentral / Åsen sentralen i 1950-53, etter tegninger fra arkitekt Nils Holter.

17886788_1

09 jun: OBOS Bærekraftpris 2020 til Manglerud borettslag

Manglerud borettslag vant OBOS Bærekraftpris 2020!
 
Av mange tiltak i borettslaget er fasadene rehabilitert med superisolasjon, takene er tekket om, alle bygg er drenert og masser er gjenbrukt i landskapsutformingen på tomten. Borettslaget hadde store problemer med overvann, og det er etablert et nytt damanlegg som både håndterer overvannet og som har laget nye sosiale soner og rekreasjonsområder for beboerne.
 
Rehabilitering av eksisterende bygningsmasse, og særlig større borettslag, er noe vi jobber mye med på kontoret. 80 % av byggene vi skal bo i i 2050 er allerede bygget. Det betyr at potensialet for utbedring – både miljømessig, sosialt og økonomisk – er kjempestort!
 
https://www.obos.no/dette-er-obos/nyheter/best-pa-miljo-vant-obos-barekraftpris 
9788215034430_d3e98ee4c8abc3cf8926182cd5ce503e

19 mai: Bok: Barnehagens fysiske inne- og utemiljø

Vår dyktige kollega og en av grunnleggerne av Enerhaugen arkitektkontor, Birger Dahl, er også en av Norges fremste eksperter på barns fysiske omgivelser. Her er resultatet av det siste forskningsprosjektet han har deltatt i, EnCompetence. Det har resultert i boka «Barnehagens fysiske inne- og utemiljø».

EnCompetence er et kompetanseprosjekt med en praktisk tilnærming, der målet har vært å undersøke hvordan barn interagerer med og bruker miljøet rundt seg i lek og aktivitet, og hvordan miljøet bidrar til å fremme lek, læring, psykososial og fysisk helse. I tillegg har det blitt utviklet praktiske verktøy og kriterier for hvordan man kan forbedre det fysiske miljøet i eksisterende og planlagte barnehager.

Som arkitekter med stort hjerte for faget vet vi hvor viktig gode omgivelser er, og hvordan disse kan hemme eller fremme lek og læring. Vi er stolte over å ha denne solide kompetansen med på laget!

EnCompetence er et samarbeidsprosjekt mellom DMMHOsloMet – Oslo Metropolitan UniversityEspiraLæringsverkstedetTrondheim kommune og Nasjonalt kunnskapssenter for barnehager.

Haukåsen_WEB9

30 apr: Nye Haukåsen skole

Vi kan endelig fortelle at Enerhaugen sammen med ZINC interior vant konkurransen om Nye Haukåsen skole!

Nye Haukåsen skole blir en byomfattende spesialskole med undervisningstilbud fra barnehage til videregående. I tillegg til spesialtilpassede undervisningslokaler skal skolen ha terapibasseng, gymsal og ulike aktivitetsrom. Det er høyt fokus på universell utforming og skolen er utformet og tilpasset terrenget slik at alle nivåer har direkte utgang til uteoppholdsarealer.

Siden høsten 2019 har vi jobbet med forprosjekt og regulering og planforslaget er nå sendt inn. Nå jobber vi videre med et utrolig givende og meningsfylt prosjekt.

Oslo kommune

23 apr: RAMMEAVTALE MED OMSORGSBYGG OSLO KF

Enerhaugen Arkitektkontor har, i samarbeid med ZINC interior og AFRY Norge, inngått rammeavtale med Omsorgsbygg Oslo KF – hurra!

Vi har mange samarbeid med Omsorgsbygg under beltet, og gleder oss til å jobbe videre med en kompetent og seriøs byggherre.

04 mar: Mulighetsstudie for Metodistkirken på Grunerløkka – vi vant!

Enerhaugen Arkitektkontor, i team med Byantropologene og Afry, ble valgt som vinner av Future Built sin konkurranse om transformasjon av Metodistkirken på Grunerløkka.

Vi scoret godt på alle punkter i konkurransen, og det ble særlig lagt vekt på oppgaveforståelse og referanser. Prosjektet er et samarbeid mellom Stiftelsen Betanien og Future Built, og det tas sikte på at det skal bli et Future Built forbildeprosjekt. Metodistkirken er Oslos eldste frikirke og ligger på Olaf Ryes plass på Grunerløkka i Oslo.

– Det var med stor begeistring vi mottok nyheten om at vi er den foretrukne samarbeidspartner til dette mulighetsstudiet. Vi har over 30 års erfaring med bærekraftig transformasjon, tuftet på et sosialt engasjement og i tett dialog med vernemyndigheter, sier Anne Sofie Fet i Enerhaugen Arkitektkontor, som også trekker fram tverrfagligheten i gruppa.

– Vi mener tverrfaglig samarbeid er nøkkelen til suksess. Brukermedvirkning bidrar til eierskap og unike kvaliteter i hvert enkelt prosjekt. Vi takker for tilliten og gleder oss til å ta fatt sammen med resten av teamet, sier Fet.

 

Les mer her: https://www.futurebuilt.no/Nyheter?fbclid=IwAR3xAwK8e15sdOxVBWy4bUA5XaXAluvvw5eILah2ts9jpvATKrNAEAMgVxE#!/Nyheter/Team-for-mulighetsstudie-Metodistkirken-valgt 

16 jan: Vestsiden Ungdomsskole tildelt Kongsberg kommunes arkitekturpris 2019

Vestsiden Ungdomsskole ble i går tildelt Kongsberg Kommunes arkitekturpris for 2019!

 

Tema for årets arkitekturpris er integrert energiproduksjon. Fra juryens begrunnelse:

«En har klart å utnytte en trang tomt, slik at en har fått gode og funksjonelle uteområder. Gangforbindelsen gjennom parken forlenges gjennom skolens indre rom og ender opp i bibliotekrommet med et stort utsiktsvindu mot Lågen. Tett på biblioteket er gangforbindelsen utnyttet som et stort samlingsrom med amfiløsning, med stort sambrukspotensiale.

To store lyssjakter over to etasjer bidrar med dagslys ned i de sentrale garderobearealene.

En flerbrukshall er integrert i bygget på en måte som gjør at takflaten kan utnyttes som terrasse.

Skolebygningen er oppført i massivtre og har fasader i tegl, tre og glass. De deler av takflatene som ikke brukes til utearealer, er dekket med solceller. I tillegg hentes det energi fra jordvarme.

Bygget vil ha flere energilagre. Korttidslagring ivaretas av batteri og varmelager i vann. Langtidslagring løses på en helt ny måte, skolen vil som den første i Norge lagre solenergien fra sommeren i hydrogen. Hydrogenet skal brukes i en brenselcelle som om vinteren gir strøm og varme til skolen. Hydrogenlagringen er så langt ikke gjennomført, da det er nødvendig å avklare bruken av uteområdet.

Kommunen gir arkitekturprisen til nybygg av Vestsiden ungdomsskole for innovativ bruk av ny teknologi, for valg av bærekraftige materialer og godt gjennomtenkt utforming av bebyggelsen.»

 

Vi er stolte og takknemlige!

29 aug: Marianne Guriby Dahl er ny daglig leder i Enerhaugen Arkitektkontor

Marianne Guriby Dahl har tatt over roret som daglig leder hos Enerhaugen Arkitektkontor as. Hun kommer fra stillingen som Manager Product Development i EFG, European Furniture Group AB og har de siste 17 årene jobbet i møbelbransjen.

«Vi har lett etter en samlende og inspirerende leder. Dette mener jeg vi har funnet i Marianne Guriby Dahl», sier styreleder Ines Habrecht i Enerhaugen Arkitektkontor. «Marianne har lang og solid bakgrunn innenfor design, og mange års erfaring i ledelse av kreative mennesker, komplekse prosjekt og store tverrfaglige team. Det er likevel primært hennes lederkvalifikasjoner vi finner interessante for stillingen. Vi er trygge på at Marianne vil være en god leder for Enerhaugen», sier Habrecht.

Nye veier

Dahl markerer et skifte for Enerhaugen, som første daglige leder i bedriftens historie uten arkitektfaglig bakgrunn.

«Det å satse på en daglig leder uten arkitektutdannelse har vært diskutert internt, men vi tror dette kan være en styrke for kontoret», sier avtroppende leder Bente Nygård, som fortsatt vil ha en sentral rolle i bedriften.

Den nye lederen av Enerhaugen Arkitektkontor har ledelseserfaring fra store bedrifter, og har kompetanse fra strategiarbeid, marketing og salg.

«Jeg brenner for å fremme kvalitet og nytenking gjennom design og arkitektur i utformingen av omgivelser, produkter og tjenester både i næringslivet og samfunnet for øvrig. Mitt mål er å stimulere til innovasjon, effektivisering og økt verdiskapning i en konkurranseutsatt bransje. Jeg ser fram til å ta fatt på de spennende utfordringene som ligger i denne stillingen. Sammen med styret, øvrig ledelse og ansatte vil jeg gjøre mitt ytterste for å utvikle Enerhaugen Arkitektkontor til å bli det arkitektkontoret som setter standard i bransjen», sier Dahl.

«Jeg kjenner design og arkitektur fra flere ulike innfallsvinkler, som utøvende selvstendig designer, som oppdragsgiver for designere, som produktutvikler, som leverandør og som produsent. Jeg har jobbet innenfor møbel, tekstil, mote, grafisk design, industridesign og jobbet tett med flere arkitekter. I alle disse sektorene har jeg arbeidet med forholdet mellom visuell design, miljø, kvalitet og økonomi. Alltid med brukeren i sentrum både til offentlig og privat sektor» sier Dahl.

Oppdrag

Den nye daglige lederens viktigste oppgave blir å utvikle Enerhaugen Arkitektkontor videre slik at den solide posisjonen forsterkes.

«En viktig oppgave blir å bygge Enerhaugen på felles verdier, felles plattform og felles prosesser med høy kvalitet, samtidig som egenart blant den enkelte blomstrer. Kontoret skal ytterligere profesjonaliseres og effektiviseres gjennom implementering av moderne teknologi, kompetanseheving, lederutvikling og økt markedsfokus. Jeg vil bidra som en inspirerende leder som er forretningsorientert, målrettet og visjonær» avslutter Marianne.

 

Fakta om Marianne Guriby Dahl:
Marianne Guriby Dahl er 53 år, og har Bachelor innen design og Ledelsesutdanning fra BI. Hun kommer fra stillingen som Manager Product Development i European Furniture Group (nå en del av Input Interiør). Hun har sittet i konsernledelsen i EFG i 9 år. Før dette var Dahl designsjef for SAVO, designer hos Gabriel i Danmark og produktutvikler hos HÅG (nå Flokk). Hun har tidligere drevet eget designstudio.

 

 

 

 

 

 

26 aug: Nordseter Skole er månedens prosjekt hos Grønn Byggallianse

Grønn Byggallianse har kåret Nordseter Skole til månedens prosjekt!

De har gjennomgått Bygg21s «10 kvalitetsprinsipper for bærekraftige bygg og områder» og skriver grundig om hvordan prosjektet oppfyller alle punktene på listen.
Fra artikkelen: «Daglig leder i Grønn Byggallianse Katharina Bramslev mener skolen har blitt et eksempel til etterfølgelse.
– Nordseter skole tilfredstiller kvalitetsprinsippene på en veldig god måte. Her har Undervisningsbygg fått til et prosjekt som kan være til inspirasjon for andre prosjekter, sier Bramslev.»

Vi i Enerhaugen er stolte og takknemlige over et prosjekt som er med på å gjøre bygningsmassen i Oslo mer miljøvennlig. Det er et privilegium å gi barn og ungdom bedre arenaer for læring! 

16 mai: Hydrogenlagring på Vestsiden Skole

Denne uken publiserte Byggfakta en artikkel om hydrogenlagring i massivtreprosjektet Vestsiden Ungdomsskole i Kongsberg som vi har utviklet sammen med DRMA for KKE og med Skorve AS som entreprenør. Skolen kan bli en av de første i verden med hydrogenlagring!


Byggfakta skriver følgende: » Nybygget ligger idyllisk til rett ved Numedalslågen, rett utenfor Kongsberg sentrum. Den nye skolen, som vil ha plass til 480 elever,  er på 4800 kvadratmeter. I tillegg kommer en flerbrukshall på 2.100 kvadratmeter.

420 MILLIONER
Like ved den skolen bygges det også studentboliger fordelt på to bygg med totalt 155 boenheter. Totalbudsjettet for hele prosjektet er på 420 millioner kroner.

Byggherre er Kongsberg Kommunale Eindom(KKE) med Rambøll AS som innleid prosjektleder. Skorve AS er entreprenør og Enerhaugen Arkitektkontor/DRMA er arkitekter.  

– Dette er det største enkeltprosjektet i Kongsberg Kommunale Eiendoms historie, forteller produksjonssjef i KKE; Brynjar Henriksen i en pressemelding. Har står i spissen for ytterligere et nytt stort skoleprosjekt i regionen, nemlig nye Flesberg skole til 380 millioner kroner.

LAGRER SOLENERGI
Den nye ungdomsskolen på Kongsberg ligger langt framme miljømessig. Bygget er et såkalt plusshus der det benyttes solceller til produksjon av energi i tillegg til bergvarme.  Enova har gitt sin støtte til prosjektet der de spesielt trekker fram hydrogenlagring av energi i tillegg til; ”teknologisk innovasjon, batteribank, energibrønner til varmeopptak for varmepumpe samt frikjøling og vindu og glassfasader med svært god u-verdi ”.

Det mest unike med skolebygget er at solenergien skal gjøres om til hydrogen om sommeren som så skal lagres og benyttes til ny energiproduksjon om vinteren. – Når vi får iverksatt denne løsningen vil Vestsiden ungdomsskole bli en av de første skolene i verden som benytter seg av hydrogenlagring, sier Henriksen.

FORNØYD MED MASSIVTRE

Nye Vestsiden ungdomsskole bygges i  krysslaminert trevirke, såkalt massivtre, som blant annet sørger for en mye renere og bedre inneklima enn ved bruk av betong.  Og  prosjektleder Åge Seltveit i Skorve AS er svært fornøyd med valg av byggmateriale.

– I tillegg til at massivtre gir et bedre inneklima så medfører det utvilsomt også store fordeler under selve byggingen som eksempelvis mindre støy og støv. I tillegg så lukter det godt, og samlet sett er det derfor mye triveligere på arbeidsplassen enn når vi jobber med betong.  I tillegg er det jo veldig effektivt materiale i forhold til fremdrift. Det blir fort bygg av det, sier Seltveit.

Byggherre KKE´s innleide prosjektleder fra Rambøll AS; Harald Sæves Johansen, kan forøvrig bekrefte at både Vestsiden-prosjektet og studentboligene nå er i god rute og kan tas i bruk til skolestart i august 2019. – Det som nå gjenstår er stort sett komplemettering og uteområde. Overlevering av byggene vil skje allerede i juni, sier Johansen.»

Artikkelen er hentet fra:

https://www.byggfakta.no/skole-med-hydrogenlagring-147453/nyhet.html